Trainen met de glijbaan en de trap
Hoe krijg je deelnemers snel in de actie? Met een werkvorm die meteen relevant voelt en leerzaam is? En als ze dan op het puntje van hun stoel zitten, hoe bouw je dan door met precies de goede theorie en stap voor stap oefeningen? Dat leer je in de tweedaagse training Activerend trainen. Je neemt een eigen trainingsonderdeel en geeft dat een make-over. Met onze ‘glijbaan en trap’ krijg je gemotiveerde deelnemers, flow in de training en zichtbaar leerresultaat.
Voor communicatietrainers
De training Activerend trainen is bedoeld voor soft skills trainers: trainers die hun deelnemers communicatievaardigheden bijbrengen, bijvoorbeeld over klantgericht werken, presenteren of leidinggeven.
Help je deelnemers om meer technische vaardigheden onder de knie te krijgen, zoals projecten managen, projectvoorstellen schrijven of softwarepakketten gebruiken? Dan ben je beter op z’n plaats in de training Didactisch ontwerpen voor Experts.
We gaan ervan uit dat je minstens HBO werk- en denkniveau hebt. Omdat je een eigen training gaat (her)ontwerpen, is het handig als je minstens één training hebt gegeven. Heb je dat niet en wil je de training toch volgen? Overleg dan even met ons.
Training Activerend trainen
Het programma van de training Activerend Trainen bestaat uit de volgende onderdelen.
Snappen hoe deelnemers leren: de glijbaan en de trap
Het is niet altijd gemakkelijk om deelnemers te motiveren en ervoor te zorgen dat ze nieuwe stof echt kunnen toepassen in hun praktijk. Maar als je het goed aanpakt, kan het wel degelijk. Met de ontwerpprincipes van de glijbaan en de trap neem je deelnemers moeiteloos mee en krijg je daadwerkelijk resultaat. Je leert hoe de methode werkt en legt die naast je eigen trainingen. Zo snap je wat je doet, waarom het ene wel werkt en het andere niet.
- De glijbaan: werkvormen om deelnemers te motiveren
- De trap: weten, snappen, kunnen
- Wetenschappelijke onderbouwing van de methode
Trek deelnemers de training in: van fout naar goed ervaren
Bij de start van een onderdeel zitten deelnemers vaak achterover, wachtend op de theorie die je gaat vertellen. Maar met de werkvorm ‘van fout naar goed ervaren’ krijg je meteen actieve, gemotiveerde deelnemers. Met een aansprekende casus uit hun praktijk laat je ze in tweetallen ervaren wat wel en niet werkt. Daardoor zitten alle deelnemers er meteen ‘in’.
- Herkenbare en uitdagende casus kiezen
- Helder instrueren met tekst en beeld
- Kwartjes laten vallen in de nabespreking
Focus in je theorie: de checklist ontwerpen
Na de glijbaan volgt je uitleg. Om deelnemers effectief te laten leren, is het cruciaal dat die kraakhelder is. Dan voelen de deelnemers dat dit precies is wat ze nodig hebben, dat het over hun praktijk gaat. Bovendien houd je je uitleg dan kort: in maximaal 20 minuten ben je erdoorheen. Dat bereik je door de theorie te vertalen naar een concrete checklist.
- Redeneren vanuit de praktijk van de deelnemer
- Checklisten op maat maken
Variatie in werkvormen: stap voor stap naar resultaat
Deelnemers vinden het heerlijk om in subgroepen te oefenen en feedback te krijgen. Dat zijn ook de momenten waarop ze veel leren. Maar hoe ontwerp je aantrekkelijke en leerzame oefeningen? En hoe maak je daarbij gebruik van belangrijke wetenschappelijke inzichten?
- Variatie in oefeningen: deelvaardigheden, puzzels en demonstraties.
- Eisen aan een kernoefening
Elektronische leeromgeving
Als deelnemer aan de training Activerend Trainen krijg je een jaar lang toegang tot een elektronische leeromgeving. Die bevat allerlei videomateriaal waardoor je de stappen van het ontwerpproces nog beter gaan begrijpen en in de vingers krijgt.
Studiemateriaal
Tijdens de training Activerend Trainen krijg je concrete checklisten waarmee je in de praktijk aan de slag gaat. We adviseren je om vooraf het boek Trainingen ontwerpen te lezen of het boek Online trainen. Daardoor snap je onze methode en zie je allerlei voorbeelden van werkvormen. Wanneer je dat doet, heeft de training nog meer impact.
Groepsgrootte
Bij de training Activerend trainen zit je in een groep van 8 tot 12 deelnemers met 1 trainer.
Studiebelasting
De training Activerend trainen duurt 2 dagen. Vooraf en/of achteraf lees je het boek en bekijk je materiaal op de leeromgeving. De totale studielast bedraagt 20 uur.
Prijs
Meedoen aan de training Activerend trainen kost € 925. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW dankzij een registratie bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. Als je voor de deur wilt parkeren, kost dat € 10 (te voldoen aan de balie).